Yazılım | Örnek Uygulamalar | Destek | İletişim

 

Yazılımın çalıştığı bilgisayar sisteminde hassas zaman senkronizasyonu gerçekleştirmesini sağlamaktadır. SYNC ayrıca kontrol merkezi olarak görev yapmaktadır...

 

GPS (Global Positioning System)

GPS, (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılmaktadır. GPS, oldukça hassas zaman senkronizasyonu gerçekleştirmek amacıyla da kullanıbilir. GPS sistemi kendi uyduları üzerindeki atomik saatleri kullanmaktadır. En hassas saat senkronizasyonu yöntemlerinden biri olan GPS’in, yaklaşık 1 milisaniye düzeyinde hassasiyetinin bulunduğu bilinmektedir. Aslında, birçok sanayi ölçekli senkronizasyon sistemi referans saat kaynağı olarak GPS’i kullanmaktadır.

NMEA protokolünü destekleyen uygun bir GPS cihazı seri porttan bilgisayar bağlanması ve cihaz antenlerinin açık gökyüzünü görmesi sağlaması durumunda, SYNC yazılımı GPS senkronizasyonu da gerçekleştirebilmek-tedir. Seri Port’u destekleyen basit Bluetooth GPS cihazlar bile bu amaçla kullanılabilir.

GPS senkronizasyonda, bilgisayara seri porttan bağlanan cihazın COM Portu, Baud Hızı, Beri Bitleri, Parite, Durma Bitleri ve Veri Modu ayarlarının SYNC'da yapılması gerekmektedir. Programla birlikte gelen ayarlar, aslında standart ayarları göstermektedir. Diğer yandan GPS cihazının standart NMEA 0183 protokolünü desteklemesi de gerekmektedir.

NMEA, günümüzde GPS alıcıları tarafından veri transferi için kullanılan standart protokoldür. SYNC; NMEA 0183 protokolünün içinde yer alan aşağıdaki komutlarla saat senkronizasyonunu sağlayabilmektedir:

• GPGLL
• GPGGA
• GPRMC
• GPGLL

GPS sinyalinin kaybolduğu bazı durumlarda (yoğun bulutlu ve yağışlı havalar) kullanıılmak üzere SYNC programına Kombo seçeneği eklenmiştir. Bu seçenek aktif olduğunda, program senkronizasyonu GPS’den yapar. GPS sinyalinin kaybolduğu durumlarda internet üzerinde NTP protokolünü kullanarak senkronizasyonu gerçekleştirir. Dolayısıyla herhangi bir senkronizasyon kaybı gerçekleşmez.